neděle 3. července 2016

Test: Odolnost HDD coby balistického doplňku



Když v práci umře harddisk, proč toho nevyužít k drobnému testu. Asi nikdo neočekává příliš vysokou odolnost, ale proč to nevyzkoušet, když už máte umrlý kus hardware k dispozici. Je harddisk dostatečně pevný, aby ochránil vaše zdraví v případě kancelářské přestřelky? Fotografie níže vás přesvědčí, že nikoliv.

Disk poslušně čeká na své znehodnocení

 

9mm Luger

Střelba u nás nejrozšířenějším pistolovým nábojem ze vzdálenosti 5 metrů. Celoplášťová ogivální střela 115 grainů. Jak vidíte, střela diskem hladce prošla, trefila magnety, ohnula jejich kovové držáky a bez problémů si prolomila cestu ven hliníkovým tělem disku.


Vstupní strana a otvor po náboji 9x19
Magnety a hlava vykukují na svět novým
větracím otvorem

 

.38 Special

Krásně vykrojený otvor po .38 Spl
Střelba na 5 metrů typickým revolverovým nábojem. Střela s tupým nosem, 158 grainů. I tato střela prošla diskem bez nejmenších obtíží, vstupní otvor je krásně čitelný, uvnitř došlo k penetraci samotného paměťového média a střela opět bez obtíží vyšla ven zadní hliníkovou stranou, ve které vylomila znatelný otvor.

.38 Spl a jeho dílo na výstupu

 

.223 Remington na vstupu

.223 Remington

Že by s diskem měla pušková střela jakýkoliv problém, to rozhodně nikdo neočekával. A také se žádné překvapení nekonalo. Střela naprosto hladce prošla maticí paměťového média i médiem samotným. Na zadní straně utrhla celý hliníkový kryt osy otáčení. Střela byla tak rychlá, že diskem prošla bez toho, aby jej povalila.


Čistý průstřel a chybějící
kus hliníkového těla

 

Brokovnice 12/76

Jemné broky neprošly ani plechovým
krytem disku

Měli jsme k dispozici pouze jemné sportovní broky 2 mm. Ze vzdálenosti 5 metrů již tato jemná náplň nedokázala projít ani horním plechovým krytem disku (takže pokud by se kolem vás střílelo jemnými broky, počítač by mohl při troše štěstí posloužit jako dočasný kryt). Energie předaná disku jej poslala velkým obloukem přibližně 20 metrů daleko.
Při druhém pokusu ze vzdálenosti pouhého 1 metru, při které broky ještě zůstávají v kontejneru a chovají se jako jednotná střela, byl výsledek dle očekávání diametrálně odlišný. Broky prošly diskem, rozlámaly hliníkové tělo na kusy a poslaly disk na cca desetimetrový výlet.


HDD zezadu po zásahu broky

Po zásahu z 1 metru došlo k takové
fragmentaci disku, že už si s tím žádný
defragmentační program neporadí

 

Závěrečné konstatování

Pokud hledáte balistickou ochranu, poohlédněte se raději po něčem k tomuto účelu definovaném. Pokud však hledáte zajímavý způsob jak zajistit, že zbytková data na firemním disku nebudou zneužita případným nálezcem, ukázalo se použití disku coby cvičného terče jako metoda naprosto uspokojivá.